Wärtsilä
Uutinen

Wärtsilä vetämään päästöttömän merenkulun ekosysteemiä

Wärtsilä käynnistää ”Zero Emission Marine” -tutkimushankkeen nollapäästöisen merenkulun edistämiseksi. Business Finland myönsi hankkeelle 20 miljoonan euron rahoituksen veturiyritysten haastekilpailussa. 

Hankkeen tavoitteena on vähentää meriliikenteen kasvihuonekaasupäästöjä 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi kaikki ekosysteemin tuotteet ovat hiilineutraaleja tai hiilinegatiivisia vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteena on luoda useista eri toimijoista koostuva ekosysteemi, joka kehittää yhdessä nollapäästöisen merenkulun ratkaisuja.

Ekosysteemin kehityksestä Wärtsilässä vastaavan Senior Manager Patrik Malkan mukaan hanke on lähtenyt hyvin käyntiin joulukuisen rahoituspäätöksen jälkeen. Useita yrityksiä on tullut mukaan ja lisää on tulossa. Hanke lanseerataan tänään 7. huhtikuuta virtuaalisessa tapahtumassa, jossa käydään läpi projektin tavoitteita ja tiekarttaa. Juuri avatuilta verkkosivuilta (www.zemecosystem.com) löytyy lisätietoa hankkeesta.

– Tavoittelemme muutoksia, joita kukaan ei voi ratkoa yksin ja joilla on myös tulevaisuuden vientipotentiaalia. Uusien polttoaineiden käyttöönotto vaatii monipuolista osaamista aina laiva- ja moottorisuunnittelusta it-järjestelmiin, Malka kertoo. 

Hankkeessa kehitetään moottoriteknologiaa sekä energian ja hiilen varastointijärjestelmiä kestäville ja hiilineutraaleille polttoaineille. Kehitettävät digitaaliset ratkaisut taas mahdollistavat merkittävät vähennykset polttoaineiden kulutuksessa, mikä parantaa uusien polttoaineiden käytön kannattavuutta. 

– Vety, ammoniakki, metanoli, etanoli, biopolttoaineet, sekoitteet, hiilen talteenotto sekä hiilen ja energian varastointi ovat kaikki kiinnostavia ja mukana hankkeessa, Malka kertoo.

Uusien teknologioiden markkinapotentiaali on huomattava ja ulottuu meriliikenteestä myös laajemmalle, sillä teknologiat ovat helposti käyttöönotettavissa muillakin energiasektorin alueilla. Ekosysteemi tulee arvioimaan myös liiketoimintamalleja, jotta toiminta perustuu kannattavalle yritystoiminnalle. Mukana olevien yritysten bisnesmallit voivat olla hyvin erilaisia. 

Ekosysteemiä vahvistavat teollisuusjärjestöt, tutkimuslaitokset ja korkeakoulut. Lisäksi tarkoituksena on tehdä yhteistyötä muiden veturiyritysten kanssa. Esimerkiksi Meyer Turun veturiyrityshanke, jossa kehitetään hiilineutraalia risteilyalusta, on Malkan mukaan läheinen Zero Emission Marine -hankkeen kanssa.

– Meyerin kanssa kehitetään yhdessä asioita ja tutkitaan, missä saadaan päästöjä eniten alas, Malka toteaa. 

Vaasaan pian valmistuva Wärtsilän uusi teknologiakeskus ja partnerikampus Smart Technology Hub mahdollistaa myös Zero Emission Marine -hankkeen käyttöön yhteistyötiloja. Uudessa keskuksessa voidaan tehdä esimerkiksi teknologioiden pilotointeja. 

 

Teksti: Antton Lounasheimo
@alounash
Kuva: Wärtsilä