kölinlasku tilaisuus
Uutinen

Rajavartiolaitoksen uuden vartiolaivan köli laskettiin perinteisin menoin

Rajavartiolaitoksen uusien vartiolaivojen valmistuminen etenee suunnitellusti. Ensimmäisen laivan kölinlaskua juhlittiin tiistaina 12.3.2024.

12.3.2024 pidettiin kölinlaskutilaisuus Baltic Operatorin telakalla Gdanskissa.  Paikalla olivat Rajavartiolaitoksen, Meyer Turku Oy:n, Baltic Operatorin ja Bureau Veritasin edustajat.

Kölinlaskuseremonia on vanha ja perinteikäs traditio. Ennen kölinlaskua laivan tilaaja Rajavartiolaitos ja telakan edustaja laskivat omat onnenkolikkonsa ensimmäisen lohkon alle kölipukille. Kolikot siirretään myöhemmin valmiiseen laivaan tuomaan alukselle nimensä mukaisesti onnea. Perinne periytyy aina purjelaiva-ajoilta, jolloin päämaston alle laitettiin kolikko tuomaan laivalle purjehdusonnea.

ryhmä ihmisiä telakalla

 

“Ulkovartiolaivat rakennetaan pitkäaikaisten kumppanitelakoidemme tiloissa Meyer Turun projektijohdossa ja laatuvaatimustemme mukaisesti. Erinomaisesti käynnistynyt yhteistyö on edennyt aikataulun mukaisesti vaiheeseen, jossa nyt pääsemme juhlimaan yhden laivanrakennusprosessin perinteisen etapin saavuttamista”, sanoo Meyer Turun varatoimitusjohtaja Tapani Pulli.

Rajavartiolaitoksen suorituskyky avomerellä perustuu merkittäviltä osin monitoimisten ulkovartiolaivojen jatkuvaan operointiin ja valmiuteen. Ulkovartiolaivat ovat merellä noin 330 vuorokautta vuodessa.

Rajavartiolaitoksella on tällä hetkellä käytössään kolme ulkovartiolaivaa, joista vuonna 2014 käyttöönotettu vartiolaiva Turva on ajanmukainen. Kahdesta vanhasta ulkovartiolaivasta valmistaudutaan luopumaan siinä vaiheessa, kun uudet laivat valmistuvat. Ensimmäinen uusi laiva valmistuu sopimuksen mukaisesti vuoden 2025 lopussa ja toinen vuoden 2026 lopussa.

Nyt rakenteilla olevissa Rajavartiolaitoksen laivoissa suorituskyky paranee merkittävästi poistuviin laivoihin verrattuna. Alusten valvonta- ja vaikuttamiskykyä rajojen valvonnassa sekä sen yhteydessä tehtävässä alueellisen koskemattomuuden valvonnassa ja turvaamisessa parannetaan. Kehittyneet valvontajärjestelmät ja tiedonsiirtoratkaisut parantavat tilannekuvan ylläpitoa ja sen jakamista. Uusien laivojen avulla parannetaan myös kykyä suuronnettomuuksien torjuntaan ja pelastustyöhön. Vakavien ympäristöonnettomuuksien hallinnan valmius on kaikilla aluksilla välitön ja kokonaisöljynkeräyskapasiteetti noin kaksinkertaistuu nykyisestä. Uudet laivat tulevat olemaan vähäpäästöisiä ja energiatehokkaita.  

Lisätietoja antavat:

Rajavartiolaitos: VL2025 Hankepäällikkö, Komentaja Marko Aheristo, Puh +358 295 420 000 (vaihde)

Meyer Turku: viestintäpäällikkö Anna Hakala, +358 40 593 7335.

Kuvat: Meyer Turku

Lue alkuperäinen tiedote täältä