CETA-sopimus etenee europarlamentissa - eurooppalainen meriteollisuus tukee hyväksymistä

EU:n ja Kanadan välinen CETA-vapaakauppasopimuksen voimaan saaminen on jälleen askeleen lähempänä, kun Euroopan parlamentin Kansainvälisen kaupan valiokunta (INTA) hyväksyi sopimuksen kokouksessaan 24.1.2017.

25.1.2017

EU:n ja Kanadan välinen CETA-vapaakauppasopimuksen voimaan saaminen on jälleen askeleen lähempänä, kun Euroopan parlamentin Kansainvälisen kaupan valiokunta (INTA) hyväksyi sopimuksen kokouksessaan 24.1.2017. Seuraavaksi sopimus siirtyy koko parlamentin käsittelyyn, jossa sopimuksesta äänestetään helmikuussa. Euroopan unioni ja Kanada hyväksyivät CETA-sopimuksen viime vuoden lokakuussa pitkään kestäneiden neuvottelujen jälkeen. Euroopan parlamentin lisäksi unionin jäsenmaiden tulee hyväksyä sopimus ennen sen voimaantuloa.

Euroopan maiden meriteollisuusyhdistysten kattojärjestö SEA Europe kannattaa lämpimästi sopimuksen hyväksymistä. Järjestö toteaa, että CETA-sopimuksella olisi positiivinen vaikutus eurooppalaiseen meriteollisuuteen toimialana. CETA-sopimus tarjoaa eurooppalaisille yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia Kanadan markkinoille. Myös työllistämisvaikutuksen arvioidaan olevan alalle merkittävä. Meriteollisuus ry on SEA Europen jäsen.

Meriteollisuuden yritykset toimivat globaaleilla markkinoilla, joilla vapaa kauppa on avainasemassa alan pitkäaikaiselle kasvulle ja kilpailukyvylle. Toimialan vuotuinen liikevaihto on yli 91 miljardia euroa ja se työllistää yli puoli miljoonaa eurooppalaista. CETA-sopimus purkaisi kaupanesteitä ja alentaa kaupankäynnin kustannuksia. Elinkeinoelämän keskusliitto arvioi sopimuksen lisäävän eurooppalaisten yritysten vientiä noin 25 prosentilla.

 – Kun on teollisuutta, on vientiä, ja kun on vientiä, syntyy hyvinvointia, toteaa Meriteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Merja Salmi-Lindgren.  – Maailmalla vallitsevan epävarmuuden vuoksi on entistäkin tärkeämpää, että EU-maat kykenevät toimimaan hyvässä yhteistyössä ja luomaan uusia kasvun mahdollisuuksia eurooppalaiselle teollisuudelle, Salmi-Lindgren jatkaa.

 

Lisätietoja:

Merja Salmi-Lindgren, 050 516 0054
Toiminnanjohtaja, Meriteollisuus ry

Lue parlamentin tiedote (24.1.2017)