Meriteollisuus ry:n kevätseminaarissa 15.5. keskusteltiin alan merkityksestä ja näkymistä

Meriteollisuus ry piti vuosittaisen kevätseminaarinsa ti 15.5. Forum Marinumissa Turussa. Tilaisuuteen osallistui noin 80 jäsenyritysten ja sidosryhmien edustajaa.

Seminaarin avasi Meriteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Elomatic Oy:n toimitusjohtaja Patrik Rautaheimo. Rautaheimon mukaan alalle nyt ja myös pitkällä tähtäimellä keskeistä on osaaminen, sen saatavuus sekä innovaatiot, joita myös Meriteollisuus ry:n on oltava edistämässä. 

Royal Caribbean Cruises:n Janne Lietzén kertoi risteilyliiketoiminnasta ja alan innovaatioista. RCC:n laivoilla vierailee vuodessa noin 5,8 miljoonaa matkustajaa, ja nykyisin yrityksen liikevaihdosta 2/3 tulee Karibian ulkopuolelta. Lietzénin mukaan innovaatiot eivät ole mahdollisia ilman korkeaa osaamista, riskinottokykyä ja sitoutumista: kärjessä oleminen vaatii satsauksia, ja sitä varten yritys on investoinut mm. Innovation Lab:iin, jossa yhteistyö ja teknologia kohtaavat.

”Meriteollisuus on Turun sydän”, totesi myös Turun kaupunginjohtaja Minna Arve, joka korosti puheessaan Aurajoen ja meriteollisuuden merkitystä Turun kaupungille. Arven mukaan muun muassa pitkän historian ansiosta meriteollisuus ei merkitse Turulle pelkkää talouskasvua, vaan on tärkeä osa kaupungin ja kaupunkilaisten identiteettiä.

Rauma Marine Constructions:n Jyrki Heinimaa teki katsauksen yrityksen tulevaisuudennäkymiin. RMC:n kohdemarkkinat ovat vilkkaat, yritys on kasvuvaiheessa ja tarkoituksena on panostaa toiminnassa yhteistyöhön. Telakalla on käynnissä Puolustusvoimien mittava Laivue2020-hanke, jossa tarkoituksena on tämän vuoden aikana edetä laivanrakennussopimukseen.

Yritysnäkymien jälkeen Pasi Lehtonen MacGregorilta käsitteli markkinanäkymiä globaalisti. Lehtosen mukaan globaalisti useimmat markkinasegmentit ovat lähdössä vähitellen nousuun, mutta uusi normaali voi olla matalampi tilauskanta pidemmällä tähtäimellä. Painopiste on myös yhä enemmän siirtymässä alan toiminnassa Aasian suuntaan. Panostukset ympäristöystävällisyyteen sekä digitaaliset ratkaisut ovat alan kehityksen painopisteenä.

Business Finlandin Piia Moilanen esitteli päättyneen Arktiset meret -ohjelman tuloksia ja jatkoaskeleita. Ohjelman painopisteinä koroistuivat lopulta digitaaliset ratkaisut ja uudet ympäristöteknologiat. Ohjelman tavoiteltu koko 100 M€ täyttyi täsmällisesti, yritykset ja Business Finland panostivat siis vahvasti alan kehittämiseen.

VTT:n Saara Hänninen esitteli meriteollisuuden INTENS-energiatehokkuussysteemiä, jolle Business Finland on myöntänyt 5,6 miljoonan euron rahoituksen. INTENS on kolmivuotinen, kokonaisuudessaan 13 miljoonan euron laajuinen hanke, jossa keskitytään erityisesti parantamaan alusten energiatehokkuutta ja vähentämään meriliikenteen aiheuttamia päästöjä. Hankkeeseen osallistuu 14 yritystä ja 5 tutkimusorganisaatiota.

Seminaarin lopuksi Meyer Turun Jaana Hänninen esitteli Meriteollisuus ry:n uuden ResponSea-toimialasitoumuksen alan vastuullisuuden kehittämiseksi ja esiin tuomiseksi. Sitoumus julkistettiin NaviGate-messuilla 16.5. Hänninen korosti, että vastuullisuus vaatii yrityksiltä pitkäjänteistä työtä, ja erityisesti viestintää saavutetuista tavoitteista.

Tutustu puhujiemme esityksiin sivun liitteenä olevista tiedostoista!