Rolls-Royce esitteli maailman ensimmäisen etäohjatun kaupallisen aluksen

Rolls-Roycen ja maailmanlaajuisesti hinauspalveluja tarjoavan Svitzerin yhteistyön tuloksena maailman ensimmäisen etäohjatun kaupallisen aluksen operointi on toteutettu onnistuneesti Kööpenhaminan satamassa Tanskassa.

Aiemmin tänä vuonna yhdellä Svitzerin omistamalla hinaajalla, 28-metrisellä Svitzer Hermodilla suoritettiin onnistuneesti useita etäohjattuja toimenpiteitä. Kööpenhaminan satamalaiturien läheisyydessä, Svitzerin pääkonttorissa sijaitsevasta etäohjauskeskuksesta käsin laivan kapteeni kiinnitti aluksen laituriin, irrotti sen, käänsi alusta 3600 ja ohjasi aluksen Svitzerin pääkonttorin rantaan ennenkuin kiinnitti aluksen takaisin laituriin. Tähän mennessä aluksella on ajettu runsaasti erilaisia testejä etäoperoituna.  

Yhtiöiden allekirjoittaman sopimuksen mukaan yhteistyötä jatketaan etäohjattujen autonomisten alusten testaamiseksi. Ensisijaisesti testien kohteena on autonominen navigointi, paikanmääritys, etäohjauskeskus ja kommunikaatioyhteydet.

Mikael Mäkinen, Rolls-Royce Marine-yksikön johtaja, todisti keväistä testitapahtumaa ja totesi: ”Oli kunnia olla paikan päällä todistamassa tapahtumaa, joka uskoakseni on laatuaan maailman ensimmäinen ja aidosti historiallinen hetki meriteollisuudessa. Olemme sanoneet, että etäohjatut kaupalliset alukset ovat liikenteessä vuosikymmenen loppuun mennessä. Kun yhdistimme Svitzerin kokemuksen meriliikenteessä ja oman teknisen asiantuntemuksemme, saavutimme visiomme jo paljon aiemmin kuin on arvioitu.”

Autonomisten, etäohjattujen alusten projektitiimin jäsenet istuvat Suomessa ja Norjassa.

 

Rolls-Royce-konserni on kansainvälinen, kokonaisvaltaisten voimajärjestelmien toimittaja. Järjestelmiämme käytetään niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Rolls-Roycen Marine-liiketoimintayksikkö on maailman johtavia laivasuunnittelun, voima- ja propulsiojärjestelmien ja -laitteiden valmistaja, jolla on yli 4800 työntekijää 34 maassa. Laitteita on toimitettu yli 400 asiakkaalle ja yli 30 000 alukseen offshore-, kauppalaiva- ja naval-sektorilla. Suomessa yhtiö toimii Raumalla, Kokkolassa ja Turussa ja työllistää yhteensä 570 henkilöä. Rauman-yksikkö valmistaa potkurilaitteistoja, joiden pääasialliset kohteet ovat hinaajat, offshore-huoltoalukset ja maantielautat. Rauman tuotevalikoimaan kuuluvat myös vintturilaitteistot, joita toimitetaan kauppalaivasektorille rahtilaivoista luxus-risteilijöihin. Kokkolan-yksikkö valmistaa vesisuihkulaitteita, joita käytetään nopeakulkuisissa aluksissa, kuten partio- ja pelastusaluksissa ja erikoistyöveneissä. Turussa toimii Ship Intelligence -yksikkö, jossa mm. tehdään etäohjattavan ja miehittämättömän merenkulun teknologian konseptikehitystä.  Raumalla on menossa laaja tuotanto-, varasto- ja toimistotilojen investointihanke, joka valmistuu vuonna 2020.

 

Lisätietoja:

Karno Tenovuo, Senior Vice President, Ship Intelligence, puh. 040 579 9552

Iiro Lindborg, General Manager, Remote and Autonomous Solutions, puh. 050 358 3457