Rolls-Royce perustaa Turkuun tutkimus- ja kehityskeskuksen

Tutkimuskeskuksen perustaminen tarkoittaa Rolls-Roycen autonomisen meriliikenteen kehitysresurssien keskittämistä Suomeen.

Meriteollisuus ry:n jäsen Rolls-Royce perustaa Turkuun etäohjattujen ja autonomisten alusten tutkimus- ja kehityskeskuksen. Keskuksen on tarkoitus olla täydessä toimintavalmiudessa jo tänä vuonna, ja se tulee kasvamaan tulevaisuudessa. Keskeisessä roolissa uuden keskuksen perustamisessa on teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekesiltä saatu rahoitus, joka mahdollistaa merkittävän panostuksen.

Kauko-ohjattavat ja autonomiset alukset merkitsevät suurta muutosta merenkulkuun seuraavan vuosikymmenen aikana ja ohjaavat alan digitalisaatiota. Autonomisuus ja digitalisaatio tekevät meriliikenteestä aiempaa tehokkaampaa, turvallisempaa ja ympäristöystävällisempää. "Suomessa on merkittävää ICT-osaamista ja vahva meriklusteri. Näiden vuoksi Rolls-Royce on valinnut tutkimuskeskuksen paikaksi Suomen", kertoo kehitysjohtaja Sauli Eloranta Rolls-Roycelta. "Suomen meriklusteria/innovaatiojärjestelmää käynnistyspäätös varmasti motivoi panostamaan entistä vahvemmin digitalisaatioon", Eloranta jatkaa.

Rolls-Roycen uuden tutkimuskeskuksen strategiasia kumppaneita tulevat olemaan VTT ja Tampereen teknillinen yliopisto sekä lukuisat suomalaiset alan pk-yritykset.

Rolls-Roycen kehityskeskus tulee tekemään tiivistä yhteistyötä syykuun lopussa käynnistyneen autonomisen meriliikenteen ekosysteemin kanssa. Ekosysteemi tuo yhteen globaalit edelläkävijät ja ketterät ICT-alan startupit. Tavoitteena on luoda maailman ensimmäiset miehittämättömät merenkulun ratkaisut ja verkosto vuoteen 2025 mennessä. Rolls-Royce on yksi ekosysteemin osapuolista.

"Tekes on sitoutunut rahoittamaan ekosysteemin kehittämistä ja edistämään uusien innovaatioiden markkinoille tuloa tulevina vuosina, kertoo Tekesin Arktiset meret -ohjelman päällikkö Piia Moilanen ja jatkaa: "Tästä esimerkkinä on juuri tehty päätös rahoittaa ekosysteemiin kuuluvaa merkittävää 11 yrityksen ja 9 tutkimuslaitoksen DIMECC Design for Value (D4V) -yhteistyöprojektia, jossa ennakoidaan digitalisaation synnyttämiä muutoksia merilogistiikan arvoketjuissa."

Rolls Roycen kehityskeskus, autonomisen meriliikenteen ekosysteemi, isot tutkimus- ja kehityshankkeet sekä rakenteilla oleva pilotointiympäristö mahdollistavat autonomisen meriliikenteen hubin ja edelläkävijämarkkinan synnyttämisen Suomeen. "Meriliikenne ja meriteollisuus ovat lähtökohtaisesti kansainvälisiä. Siksi on luontevaa, että autonomisen meriliikenteen innovaatioekosysteemistä tehdään avoin ja kansainvälinen. Mukaan toivotaan sekä eri maiden että alojen osaajia ja verkostoja", Moilanen kannustaa.

 

Lue Tekesin uutinen

Rolls-Roycen tiedote keskuksen perustamisesta.