Suomalaiselle jäänmurtajaosaamiselle tarvetta Yhdysvalloissa

Suomalaista jäänmurtajaosaamista arvostetaan Yhdysvalloissa. Suomalaisyritykset suunnittelevat 80 prosenttia ja rakentavat 60 prosenttia maailman jäänmurtajista.

Suomalaiset yritykset vierailivat keväällä Yhdysvalloissa vienninedistämismatkalla esittelemässä arktista osaamistaan. Suomesta tulee Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa toukokuussa 2017 seuraavan kahden vuoden ajaksi. Puheenjohtajuus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden nostaa suomalaista teknologiateollisuuden osaamista esiin. Arktisella alueella on merkittävä investointipotentiaali, joka tarjoaa mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille mm. ilmastonmuutoksen hillitsemisen, energian, meriteollisuuden, logistiikan ja infrarakentamisen alueella. 

USA:n rannikkovartiosto (USCG) ja suomalaiset yritykset ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä. USCG on ilmoittanut tarvitsevansa vähintään kaksi raskasta polaarijäänmurtajaa. Julkisuudessa on myös esitetty, että USCG:llä on tarve hankkia kolme raskasta ja kolme keskiraskasta jäänmurtajaa. Mahdollisuus on otollinen suomalaisyrityksille, jotka jo nyt suunnittelevat 80 prosenttia ja rakentavat 60 prosenttia maailman jäänmurtajista.

Jäänmurtajat ovat Yhdysvalloille tärkeitä maan talouden, kauppamerenkulun, merentutkimuksen ja kansallisen turvallisuuden näkökulmasta. Ensimmäisen jäänmurtajan rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi vuonna 2020, ja murtajan luovutus tapahtunee 2024 tai 2025. USCG teki helmikuussa 2017 viiden amerikkalaisen telakan kanssa sopimuksen raskaan polaarijäänmurtajan teollisesta suunnittelu- ja analyysityöstä. Tavoitteena on selvittää, miten murtaja saadaan rakennettua kustannustehokkaasti soveltaen uusinta teknologiaa ja mahdollisimman nopeasti. 

USCG ja suomalaiset yritykset ovat tehneet pitkään yhteistyötä Coast Guardin aikaisemmissa jäänmurtaja- ja polaari-tutkimusalusprojekteissa. Suomalaiset yritykset ovat toimittaneet esimerkiksi  laivakonseptiin, rungon optimointiin, mallikokeisiin ja propulsiolaitteisiin liittyvää osaamista. Yhteistyö on ollut hyödyllistä molemmille osapuolille.

Suomalaiset monitoimimurtajat ovat operoineet kaupallisesti USA:n arktisilla merialueilla sekä luoteis- että koillisväylällä. Suomalaiset yritykset, yliopistot sekä kehitys- että koulutusorganisaatiot ovat kiinnostuneita jatkamaan hyvää yhteistyötä USCG:n kanssa uudessa murtajahankkeessa tutkimus- suunnittelu-, rakennus-, operointi- ja kunnossapitovaiheissa. Yhdysvaltalaiset telakat hakevat aktiivisesti kumppaneita Suomesta liittyen jäänmurtajaohjelmaan ja arktiseen teknologiaan.

Lue lisää Finpron sivuilta.