Suurlähettiläs Adams: USA tarvitsee suomalaista arktista osaamista

– Suomi tunnetaan Yhdysvalloissa innovatiivisena meriteollisuusmaana ja huippuna alan tutkimuksessa, Yhdysvaltain suurlähettiläs Charles C. Adams Jr. kertoi Meriteollisuus ry:n tutkimustoimikunnalle viime tiistaina.

Meriteollisuus ry:n tutkimustoimikunta vieraili Yhdysvaltojen suurlähetystössä 15.12.2015 keskustelemassa yhteistyömahdollisuuksista. Tilaisuuden avasi suurlähettiläs Charles C. Adams Jr. Puheenvuorossaan hän korosti Suomen tunnettuutta myös Yhdysvalloissa innovatiivisena meriteollisuusmaana ja maailman huippuna alan tutkimuksessa. Tämä nähdään suurena kilpailuetuna ja hänen mukaansa Yhdysvalloissa on tarvetta suomalaiselle osaamiselle. Tällä hetkellä USA on vasta 6. suurin kauppakumppani Suomelle, ja tätä sijaa on tarkoitus nostaa.

Yhdysvallat suunnittelee raskaan jäänmurtajan hankintaa rannikkovartiostolle. Budjetti julkaistaneen alkuvuodesta.  Adams korosti, että Jones Act, ei ole este jäänmurtajien ostoon esimerkiksi Suomesta. Myös laitetoimittajille on hyviä mahdollisuuksia Yhdysvaltojen hankinnoissa. Esimerkiksi erilaisten yhteisyritysten kautta toimiminen helpottaa USA:n markkinoille pääsyä.

Adams näkeekin USA:n markkinoilla suuria mahdollisuuksia suomalaiselle meriteollisuudelle. Tämä tutkimustoimikunnan tapaaminen on yksi osoitus siitä, että lähetystö ja sen kautta Yhdysvallat seuraa Suomen meriteollisuutta. Suurlähettiläs on myös vieraillut lisäksi yksittäisissä yrityksissä. Lähettilään mukaan yhteistyö ja keskustelut tulevat jatkumaan.

Meriteollisuus esittäytyi vierailulla lähetystölle. Merja Salmi-Lindgren Meriteollisuus ry:stä esitteli Suomen meriklusteria ja meriteollisuuden maailmanluokan osaamista. Ilkka Rantanen, Aker Arctic, kertoi arktisesta osaamisesta, Håkan Enlund RMC:ltä kertoi laivanrakennuksen vahvasta kokemuspohjasta ja erikoislaivaosaamisesta, Mikko Suominen, Aalto yliopisto, esitteli Aallon arktisia hankkeita ja tutkimusta, Tomi Gardemeister Evacilta kertoi Evacin laajasta Cleantech –tuotteiden valikoimasta ja lopuksi Esa Jokioinen Rolls-Roycelta esitteli tulevaisuuden miehittämättömien ratkaisujen tuomia mahdollisuuksia.

Lopuksi keskusteltiin yhteistyömahdollisuuksista. Yhdysvalloissa on vahva tarve ja tahtotila tehdä yhteistyötä. Esimerkiksi Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden siirtyessä USA:lta Suomelle aukenee luontaisia yhteistyömahdollisuuksia. Yhdysvaltoja kiinnostaa Suomen arktinen osaaminen, ICT –ratkaisut meriteollisuuteen liittyen sekä mm. ilmastosopimuksen myötä myös tarve puhtaille ratkaisuille on suuri.  Esimerkiksi Yhdysvaltojen suurlähetystö, Suomen suurlähetystö Washingtonissa, Arktinen neuvosto sekä Team Finland -toimijat voivat avustaa yhteistyökanavien avaamisessa. Yhdysvaltojen rannikkovartiosto ja merivoimat ovat avainasemassa hankinnoissa.

Kuva: Meriteollisuus ry:n tutkimustoimikunta vieraili Yhdysvaltojen suurlähetystössä 15.12 keskustelemassa yhteistyömahdollisuuksista.