TEM-Meri-hanke julkaisi merklusteriselvityksen

Suomen meriklusteri on monipuolinen kokonaisuus, jossa toimii laaja joukko hyvin erilaisia yrityksiä, joilla on osaamista, resursseja ja liiketoimintaa varsin erilaisissa toimintaympäristöissä ja markkinoilla. Klusterin toimintaympäristö on äärimmäisen kansainvälinen ja kohtaa jatkuvasti suoraan globaalia kilpailua.

Viime vuosien kehitys kuitenkin osoittaa Suomen meriklusterin elinvoimaisuuden, sillä siihen kuuluvat yritykset ovat hankalinakin aikoina osoittaneet kykyä muuntautua markkinoilla eri tavoin sekä suuntautuneet kansainvälisten yhteyksien rakentamiseen. Toimiminen useilla markkinoilla tasoittaa suhdannevaihteluista aiheutuvia heilahduksia, mikä on yksi meriklusterin vahvuuksista. Nyt laadittu klusteritutkimus jäsentää elinkeinot ja yritysryhmät, jotka tekevät liiketoimintaa merenkulusta tai merellisten luonnonvarojen hyödyntämisestä.

Tulokset käyvät ilmi Suomen meriklusteri kohti 2020-lukua -raportista, joka on osa työ- ja elinkeinoministeriön meriteollisuuden ympäristön kehittämisohjelmaa (TEM-Meri-ohjelma). Tutkimuksen koordinoi ja sitä rahoitti Meriliitto ry. yhdessä alan toimijoiden kanssa. Tutkimustyön ovat tehneet Turun yliopiston Brahea-keskus ja kauppakorkeakoulun yksiköt.

Merisektoriin liittyvien toimintojen yhteenlaskettu liikevaihto (tarkastelussa 1 500 osakeyhtiömuotoista suomalaista meriklusteriyritystä) vuonna 2014 oli noin 12,7 mrd. euroa. Pelkästään alan suomalaisissa yrityksissä työskenteli suoraan merisektoriin liittyvissä toiminnoissa 48 400 henkilöä. Suomen meriklusterin yritykset toimivat enimmäkseen kuudessa päämarkkinasegmentissä, jotka ovat rahtiliikenne, risteilyliikenne, autolautta- ja ro-ro-liikenne, öljyn ja kaasun offshore-tuotanto, uusiutuvan energian offshore-tuotanto ja julkinen kysyntä. Koko meriklusterin arvonlisäykseksi tarkastellusta yritysjoukosta arvioitiin 3,8 mrd. euroa.

Lisää asiasta TEMin tiedotteesta tai lataa julkaisu TEMin sivuilta