telakka
Uutinen

Davie on saanut päätökseen kaupan Helsinki Shipyard Oy:n liiketoiminnasta

Helsinki, Suomi – 3. marraskuuta 2023 – kanadalainen lainvanrakennusyhtiö Davie on tänään saattanut päätökseen kaupan Helsinki Shipyard Oy:n (HSO) liiketoiminnasta.   

Historiallinen kauppa yhdistää kahden johtavan laivanrakentajan taidot ja arktisen osaamisen. Kanadan ja Suomen telakat toimivat juridisesti ja operatiivisesti erillisinä yhtiöinä. Kauppa luo mahdollisuuksia työntekijöiden yhteistyölle ja osaamisen jakamiseen, resurssien hyödyntämiseen, sekä vientipotentiaalin luomiseen. Helsingin telakka jatkaa nykyisen suomalaisen johdon alaisuudessa toimitusjohtajanaan Kim Salmi ja sen henkilöstö siirtyy osaksi Davieta vanhoina työntekijöinä. Liiketoimintakaupan kauppasummaa ei julkisteta. 

”Olemme ilahtuneita voidessamme yhdistää kaksi historiallista ja toisiaan täydentävää liiketoimintaa. Kauppa ei olisi toteutunut ilman Quebecin provinssin, Helsingin kaupungin ja Kanadan sekä Suomen valtioiden antamaa tukea. Luotamme siihen, että lahjakkaat työntekijämme ja maailmanluokan toimitusketjumme muodostavat nopeasti maailmanlaajuisesti johtavan kestävän arktisen laivanrakennuksen ja muiden erikoistuotteiden osaamiskeskuksen. Helsingin telakan ainutlaatuisen osaamisen voimin voimme rakentaa myös Quebecissä tehokkaammin Kanadan raskaiden jäänmurtajien tilauskantaa, joka on läntisen maailman suurin”, sanoo Davien toimitusjohtaja James Davies

”Kauppa on mitä parhain uutinen Helsingin telakalle, työntekijöillemme ja toimitusketjullemme. Kuukausien suunnittelun jälkeen tärkein prioriteettimme on palauttaa liiketoiminta nopeasti siihen, mitä osaamme parhaiten – maailmanluokan laivojen suunnitteluun ja rakentamiseen nopeasti ja kustannustehokkaasti”, sanoo Helsingin telakan toimitusjohtaja Kim Salmi

Davie ja Helsingin telakka tarjoavat yhdessä kriittistä asiantuntemusta valtioille ja kaupallisille asiakkaille. Molemmat laivanrakentajat tunnetaan johtajuudestaan ja osaamisestaan puhtaissa energiaratkaisuissa, ja ne tulevat osallistumaan yhdessä vihreämmän ja kestävämmän valtamerilaivaston luomiseen. 

Yrityskaupan loppuunsaattaminen on päätös prosessille, joka alkoi joulukuussa 2022. Maaliskuussa 2023 Davie hankki itselleen yksinoikeudellisen option ostaa HSO:n omaisuuserät. Davie allekirjoitti huhtikuussa 2023 ehdollisen ostosopimuksen HSO:n liiketoiminnasta, jota seurasi heinäkuussa vahvistunut Helsingin kaupungin päätös myöntää Davielle uusi 50 vuoden maanvuokrasopimus. 

Davie kiittää suomalaisten ja kanadalaisten toimijoiden ratkaisevaa tukea kauppaprosessin toteutumisessa. Erityisesti rahoittajana toimivan Quebecin provinssin tuki on ollut tärkeä ja se turvaa telakan käyttöpääoman uuden liiketoiminnan käynnistämiseen. Quebecin tarjoama 77 miljoonan euron rahoitus koostuu 30 miljoonan euron pääomituksesta ja 47 miljoonan euron lainasta. 

Lue alkuperäinen tiedote täältä

Kuva: Helsinki Shipyard