Uutinen

Innovaatiokeskus JOKI täyttyi luovuudesta, innovaatioista ja meriteollisuudesta kiinnostuneista

Turun innovaatio- ja vierailukeskus Joki täyttyi uteliaista, kun Luovuus ja innovaatiot meriteollisuudessa- seminaari polkaistiin käyntiin 26.9.2019. Paikalle saapui yli 50 osallistujaa, mikä täytti odotukset ja alun perin ilmoittautuneiden määrän. Seminaarin järjesti Euroopan Sosiaalirahaston osarahoittama IRM-Tool hanke, joka on tutkinut ja sparrannut innovaatiotyötä ja yhteiskehittämistä erityisesti laivanrakentamisen verkostossa Turussa sekä luksusjahtien rakentamisen verkostossa Pietarsaaressa. Seminaarissa julkaistiin myös uusi innovaatiotyökalu, jolla yritykset voivat kehittää innovaatio-osaamistaan.

 

joki

(Kuva Johanna Naukkarinen)

 

Mielenkiintoisa caseja ja muita inspiroivia puheenvuoroja

IRM-Tool hankkeen projektipäällikkö Rita Rauvola avasi seminaarin. Hän on työskennellyt meriteollisuuden ja luovien alojen parissa kohta 10 vuotta. Ruotsinkielisessä Novia ammattikorkeakoulussa hän työskentelee Merenkulun koulutuskeskus Aboa Maressa. Novia Ammattikorkeakoulu on IRM-Tool hankkeen päätoteuttaja ja muita osatoteuttajia ovat Turun ammattikorkeakoulu ja Åbo Akademi. Meyer Turku on hankkeen strateginen kumppani. Rauvolan mukaan hanke on onnistunut nostamaan esille innovaatiokonflikteja luovilla keinoilla sekä rikkomaan turhia ennakkoluuloja. Hankkeen järjestämisestä työpajoissa osallistujien innovaatio-osaaminen on lisääntynyt, kiinnostus aloja ylittävään yhteistyöhön lisääntynyt ja palautteiden mukaan on useampi luova osaaja myös työllistynyt sekä useampia uusia yhteistyöprojekteja käynnistetty.

Erityisenä casena IRM-Tool hankkeesta seminaarissa nostettiin esille yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa kehitetty prosessi, jossa seitsemän ammattitaiteilijaa kehittivät taidekonsepteja meriteollisuuden yritysten tarpeisiin. Tästä kertomassa olivat läänintaiteilija Annika Dahlsten ja prosessissa mukana olleen Meyer Turun telakan puolesta T&K johtaja Kari Sillanpää. Kari Sillanpään mukaan innovaatiot ovat elinehto kilpailukyvyn ylläpitämiseksi ja yhteistyöprosessi ja taidekonseptit toivat esille uutta näkökulmaa kehitystyöhön. Käytännössä isossa organisaatiossa on kuitenkin vaikeaa tunnistaa oikeat paikat, jossa taide toisi eniten lisäarvoa projekteille. Meyer onkin viime aikoina pyrkinyt rekrytoimaan osaajia mahdollisimman monipuolisella taustalla. Suurin osa suunnittelusta vastaavista on kuitenkin edelleen insinöörejä. Rauvolan mukaan ainakin yksi taidekonsepteista on edennyt ja se todennäköisesti toteutetaan.

Seminaarin keynote-puhujia olivat Milla Wiren ja Anton Schubert. Wiren on kauppatieteiden tohtori, joka on soittanut myös käyrätorvisoolon sinfoniaorkesterin kanssa. Hän työskentelee tutkimusjohtajana Turun Kauppakorkeakoulussa. Wiren näkee meriteollisuuden luovana alana, ja tulevaisuudessa luovan alan työn myös turvallisimpina työllistymisen kannalta. Schubert taas on ohjelmointisuunnittelun veteraani, joka on työskennellyt Piilaakson tunnetuimmissa yrityksissä. Suomessa hän on työskennellyt suunnittelujohtajana mm. Vincitissä ja nyt Scope:ssa. Schubert antoi hyvää ajateltavaa tulevaisuuden kannalta avaamalla kehittämäänsä Planet Centric Design-konseptia, jolla voi huomioida suunnittelun ekologisia vaikutuksia jo alusta alkaen.

Uusi työkalu tuo innovaation saavutettavaksi kaikille

Seminaari päättyi IRM-Tool hankkeessa kehitettyyn innovaatiotyökalun tutustumiseen leikkimielisen Kahoot!-kilpailun avulla. Se aiheutti innostuneen puheensorinan ja kysymysten tulvan.

IRM-Tool hankkeen projektipäällikkö Rita Rauvola uskoo, että hankkeessa kehitetyn innovaatiotyökalun myötä innovaatio-osaamisen kehittäminen on saavutettavaa kaikille, myös pienille yrityksille, joilla ei välttämättä ole suuria ajallisia tai rahallisia resursseja eikä esimerkiksi omaa T&K-osastoa. Ideana kuitenkin on, että työkalu toimii myös apuna alojen välillä avaten keskustelua kehittämistarpeista ja niihin löytyvistä luovista kehittämisen ratkaisuista. Näin luova osaaja pystyy tarjoamaan osaamistaan oikeisiin kehittämistarpeisiin tai soveltaa osaamistaan innovaatiokonsulttina. Erityisesti visuaaliset sisällöt työkalussa ovat saaneet kiitosta luovan alan osaajilta.

Innovaatiotyökalua on testattu sekä luovien osaajien että meriteollisuuden kanssa. Kesän ja syksyn aikana kehitettiin kolme erilaista työpajakonseptia, joissa hyödynnettiin innovaatiotyökalun sisältöjä innovaatiokulttuurin kehittämiseen yhteistyössä WISTA (Women’s International Shipping and Trading Association) kanssa, myynti-innovaation löytymiseen Auramarinen kanssa sekä standardoinnin kehittämiseen Baltic Yachts kanssa. Yrityksiltä on tullut erittäin hyvää palautetta erityisesti luovista menetelmistä.

Työkalu on julkaistu osoitteessa www.innovationtool.fi . Se sisältää innovaatioteoriaa, luovia menetelmiä, caseja, havainnollistavaa infografiikkaa sekä oivalluttavia lyhytelokuvia ja animaatioita. Teoriapaketin on kirjoittanut professori Alf Rehn, joka lähetti terveisensä seminaarissa videotervehdyksen välityksellä. Alf Rehn työskenteli projektissa ennen kuin hän otti vastaan työt Tanskassa.

IRM-Tool hanke jatkuu näillä näkymin vielä vuoden 2019 loppuun asti. Innovaatiotyökalusta ja hankkeen toteutuksesta lisää tietoa hankkeen nettisivuilta www.aboamare.fi/IRM-Tool .Innovaatiotyökalu on nyt julkaistu osoitteessa www.innovationtool.fi .

Lisätietoja:
Rita Rauvola
Projektledare, IRM-Tool
Yrkeshögskolan Novia
Aboa Mare Maritime Training Center
Johan Hertigs parkgatan 21
20100 ÅBO
mobil +358 50 563 6788
www.aboamare.fi/IRM-Tool