Meriteollisuuden erityispiirteet haltuun koulutuksen avulla
Meriteollisuuden yrityksissä on aloittanut ja tulee aloittamaan lähivuosina suuri määrä uutta henkilökuntaa, joista osa tulee toimialan ulkopuolelta. Tästä syystä Meriteollisuus ry:n koulutus- ja verkostokoulutustyöryhmät kokivat tarpeelliseksi perehdyttää uudet osaajat yhteistyössä meriteollisuuden erityispiirteisiin ja suunnitella koulutuskokonaisuuden.
Koulutuksen ensimmäinen toteutus koostui neljästä eri moduulista, joista opiskelija pystyi valitsemaan haluamansa kokonaisuuden. Ensimmäinen toteutus käynnistyi vuoden 2018 talvella ja päättyi syksyllä 2019. Uusi toteutus on valmisteilla seuraavalle vuodelle.
Monissa Meriteollisuuden toteuttamissa kyselyissä sekä keskusteluissa tarve projektinhallintaosaamisen kehittämiseksi nousi esiin, ja siksi koulutus päätettiin järjestää.
Koulutustyöryhmän jäsenenä toimivan Caverionin Meriteollisuusyksikön johtaja Markku Salosen mukaan projektinhallintakoulutuksen järjestämisen koettiin tarpeelliseksi, koska vahvasti nousevan laivaprojektien volyymin myötä alalle on tullut ja tulossa paljon uusia projektihenkilöitä muilta aloilta.
“Heidän perehdyttämisensä laivaprojektin erityispiirteisiin sekä laajaan verkostomaiseen toimintaympäristöön on erittäin tärkeää”, Salonen kertoo.
Toteutus tapahtui pääasiassa etänä suoritettavan verkko-opintomateriaalin avulla.
Vesa Eskonen toimii Meyer Turku Oy:n Laivanrakennusoppilaitoksen rehtorina ja on ollut mukana kokonaisuuden suunnittelussa. Hän on myös erittäin tyytyväinen meriteollisuuden tarpeisiin räätälöidystä kokonaisuudesta.
”Vastaavaa ei ole aikaisemmin ollut meriteollisuudessa, alan vahvimmat ammattilaiset ovat mukana osana koulutusta”, Eskonen toteaa.
Koulutuksen laajin yksittäinen moduuli oli FITech-verkostoyliopiston yliopistojen tuottama projektihallinnan osuus. FITechin muodostavat Suomen teknilliset yliopistot, ja perustajajäseninä ovat lisäksi Teknologiateollisuus ry ja Tekniikan Akateemiset TEK ry.
Osallistujien joukossa oli myös jo meriteollisuudessa toimivia, jotka ovat halunneet syventää ymmärrystään alan projekteista. FITechin kanssa yhteistyössä tarjottiin myös mahdollisuus opiskella laajemminkin projektinhallinnan teoriaa.
Yksi tyytyväisistä koulutuksen suorittaneista on Toni Kuokkanen. Hän valmistui vuonna 2008 diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta meritekniikan linjalta. Sen jälkeen hän on työskennellyt Helsinki Shipyard Oy:ssä vuodesta 2011 lähtien.
”Esimieheni ehdotti minulle tätä koulutusta. Kiinnostuin siitä heti, koska ajattelin että telakalla laivaprojektien parissa työskenneltäessä projektinhallinnan osaamisesta ei voi olla ainakaan mitään haittaa”, Kuokkanen muistelee.
Laadukas opetusmateriaali ja kiinnostava aihe motivoivat
Kuokkasen mukaan koulutus oli kokonaisuutena erittäin hyvä ja kattava paketti. Hän kiitteleekin kurssin toteutustapaa, jossa sen pystyi suorittamaan pääsääntöisesti etänä ja lähestulkoon oman aikataulun mukaisesti.
Motivaatiotakin koeteltiin opintojen aikana.
”Kolmannen moduulin opetusmateriaalin laajuuden nähtyäni piti kieltämättä hieman pohtia, että riittääkö aikani moduulin suorittamiseen. Motivoiduin kuitenkin jatkamaan, koska aihe oli itseäni kiinnostava ja opetusmateriaalin laatu todella hyvä”, Kuokkanen toteaa oppikirjoista ja verkkoluennoista.
Kuokkanen suoritti kaikki järjestetyt 4 moduulia. Hänen mukaansa kaikissa osuuksissa oli oikeastaan omat hyvät puolensa ja ne olivat mielenkiintoisia. Lähipäivillä oli hyviä esityksiä ja oli mahdollisuus verkostoitua meriteollisuuden eri toimijoiden kanssa.
”Loppujen lopuksi aluksi laajalta vaikuttanut moduuli 3 oli kuitenkin itselleni ehkä se kaikkein hyödyllisin ja selkeytti ajatuksiani projektinhallinnasta”, Kuokkanen kiteyttää.
Omaa osaamistaan Kuokkanen aikoo kehittää myös jatkossa. Elokuussa alkaneen uuden työtehtävän myötä myös ohjelmoinnin perusteiden osaamisesta voisi olla hyötyä, joten IT-puolen kurssit ovat todennäköisin vaihtoehto uusille opinnoille. Hän on käynyt vilkaisemassa myös FITechin sivuilta (www.fitech.io) kurssitarjontaa ja siellä on näyttänyt olevan paljon erilaisia ja mielenkiintoisia vaihtoehtoja opiskeltavaksi.
Meriteollisuus ry:n toimitusjohtaja Elina Anderssonin mukaan meriteollisuuden projektit ovat suuria ja monimutkaisia, mutta samalla hyvin kiinnostavia.
”Meriteollisuus ry kiittää kaikkia koulutuksessa ja sen suunnittelussa mukana olleita, joiden avulla saadaan jaettua arvokasta alan hiljaista tietoa uusille osaajille”, Andersson toteaa.
Teksti: Tiina Hartikainen
Kuvat: Markku Salonen ja Maiju Torkkeli
Lue alkuperäinen uutinen täällä.