RMC
Uutinen

Työtä, osaamista ja suorituskykyä - monitoimikorvettien suunnittelu vauhdissa Raumalla

12.2.2020 klo 10.49
Uudet alukset muodostavat tulevaisuudessa Suomen merivoimien merellisen suorituskyvyn rungon. Hankinta tuottaa kotimaisille toimijoille työn lisäksi osaamista.

Rauma Marine Constructions (RMC) ja Puolustusvoimat allekirjoittivat viime syksynä sopimuksen Suomen merivoimien uusien Pohjanmaa-luokan alusten rakentamisesta. 

Laivue 2020 -hankkeeseen kuuluvia uusia aluksia rakennetaan yhteensä neljä. Rakentamissopimuksen arvo on 647,6 miljoonaa euroa. 

Uudet monitoimikorvetit korvaavat merivoimien seitsemän poistuvaa alusta ja muodostavat tulevaisuudessa Suomen merivoimien merellisen suorituskyvyn rungon. Korvetit pystyvät toimimaan ympäri vuorokauden monipuolisissa tehtävissä, kuten torjumaan pinta-aluksia, sukellusveneitä ja ilmahyökkäyksiä sekä johtamaan merioperaatioita.

RMC ja sen tytäryhtiö RMC Defence rakentavat alusten rungot. Taistelujärjestelmän toimittaa ruotsalainen Saab ja potkurin sekä potkuriakselin suomalainen Aker Arctic Technology. RMC integroi järjestelmät aluksiin yhteistyössä järjestelmätoimittajien kanssa.

Alusten suunnittelu on jo käynnissä Raumalla. Rakentaminen alkaa vuonna 2022, ja korvetit on määrä toimittaa merivoimille vuoteen 2028 mennessä. Rakentamisen suora työllistämisvaikutus Suomessa on noin 3 600 henkilötyövuotta. Epäsuorat työllisyysvaikutukset tuntuvat Rauman aluetalouden lisäksi alihankkijoiden kautta laajemmalla alueella. Rakentamissopimuksen arvo on 647,6 miljoonaa euroa.

Raumalla laivanrakennuksen perinteet ovat pitkät ja ulottuvat 1500-luvulle saakka. Laivue 2020 -hanke tukee Suomen meripuolustusta ja huoltovarmuutta ja on osoitus luottamuksesta Suomen meriteollisuutta kohtaan.

Korvettien on tarkoitus olla käytössä 2050-luvulle asti. Hankinta tuottaa kotimaisille toimijoille työn lisäksi osaamista, jolla kyetään ylläpitämään ja huoltamaan alukset sekä ase- ja sensorijärjestelmät koko niiden suunnitellun elinkaaren ajan.