vtt senseway
Uutinen

VTT SenseWay lanseeraa uuden tuotteen parantamaan energiatehokkuutta ja turvallisuutta

Uuden tuotteen avulla pystytään luomaan huomattavia parannuksia risteilyalusten, superjahtien ja hotellien energiatehokkuuteen, turvallisuuteen ja asiakastyytyväisyyteen. 

VTT SenseWayn ratkaisu luo reaaliaikaista tietoa asiakkaan läsnäolosta huoneessa ottaen huomioon yksityisyydensuojan. Tuotteen toimivuuden takaa tarkka tutkateknologia, joka havaitsee ihmisen mikro ja makroliikkeet. VTT SenseWayn kehittämä ja integroima ohjelmisto tuo kyvykkyyden turvallisuuden ja energiatehokkuuden parantamiseen ja CO2 päästöjen vähentämiseen asiakkaiden ulottuville.  

Parempi tuottavuus, kestävyys ja loppuasiakasviihtyvyys ovat juuri lanseeratun ZediSense - sensoriratkaisun tärkeimmät vaikutukset. Alun perin kaikki lähti kuitenkin eteläeurooppalaisen telakka-asiakkaan tarpeesta lisätä turvallisuutta matkustaja-aluksilla. Oli löydyttävä teknologia, jolla voitaisiin parantaa entisestään laivan turvallisuutta hätätilanteessa, kertoo merikapteeni, asiakastyytyväisyyspäällikkö Anu Peippo. – Tartuimme haasteeseen ja käynnistimme elokuussa 2021 prosessin, jonka tuloksena syntyi älykäs laite tunnistamaan, onko laivan hytissä ihmisiä. 

Sensori havaitsee ihmiset kaikissa olosuhteissa. Ihmisen läsnäolo tunnistetaan myös nukkuessa, hengityksen aiheuttama mikroliike on riittävä havainnon tekemiselle. ZediSenseä on testattu tuotekehityksen aikana erilaisissa olosuhteissa. Viimeisin testaus suoritettiin onnistuneesti matkustaja-autolautalla. PBI Research Insititute on validoinut testeissä kertyneen datan ja tehnyt laskelmat, joiden perusteella voidaan todentaa laitteen mahdollistama säästöpotentiaali.

Havaintotason muutos luo uusia mahdollisuuksia

ZediSensen kyvykkyys tunnistaa sekä makro-, että mikroliikkeet tarjoaa asiakkaille mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Tiedon perusteella voidaan esimerkiksi kertoa, koska ihminen on nukahtanut. Tuote itsessään on kompaktin kokoinen ja helppo asentaa, joka tekee siitä sopivan monenlaisiin toimintaympäristöihin superjahdeista hotelleihin ja toimistotiloihin.

Tuotteessa käytettävä teknologia on ollut pitkään tutkimuspuolella kehitettävänä. Vasta viime aikoina teknologian ympärille on alkanut syntymään kaupallisia ratkaisuja. Haasteena on ollut tuotteen kehittäminen kustannustehokkaaksi sarjatuotteeksi. VTT SenseWayn tiimin vahva osaaminen ja kokemus teollisuuden kaupallisten ratkaisujen kehittäjänä on ollut avain onnistumiseen. Ilman ymmärrystä tuotteistuksen haasteista monimuotoisiin ympäristöihin emme olisi onnistuneet luomaan tuotetta, joka soveltuu asiakkaan nykyisten ja uusien järjestelmien tueksi. Olemme ensimmäisten joukossa siirtämässä uusinta teknologiaa kaupalliseen käyttöön, kertoo Anu Peippo.

Energiatehokkuuden lisääminen ja kustannussäästöt

Turvallisuuden lisäämisen ohella ZediSensen luoma tieto auttaa parantamaan energiatehokkuutta, jonka kautta asiakas saa kustannussäästöjä ja CO2 päästöt pienenevät. -Meille kehittäjille kaikkein motivoivinta on tietenkin tarjota ratkaisua CO2 -päästöjen vähentämiseen. Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa merien kuntoon ja on hienoa, jos voi olla vaikuttamassa omalla työllään asiaan. On kaikkien meriteollisuuden toimijoiden vastuulla tehdä oma osansa ilmastonmuutoksen hidastamisessa, Peippo kommentoi.

VTT SenseWay

VTT SenseWay on turkulainen 2019 perustettu yritys, joka tarjoaa asiantuntijaosaamista järjestelmäarkkitehtuurien suunnitteluun. Tiimin erityisosaamisena on autonomisten järjestelmien suunnittelu. Yritys on tehnyt projekteja merenkulun, kaivoskoneiden ja metsätyökoneiden parissa. 

Business Finland on ollut mukana rahoittamassa projektia. 

Kuva: VTT SenseWayn tuotekehitystiimin Jan Karsten ja Jaakko Saarela analysoivat testidataa. 

Lue tiedote täältä