wärtsilä
Uutinen

Wärtsilä avaa uuden edistyksellisen teknologiakeskuksen Vaasassa tukemaan merenkulku- ja energia-alojen siirtymää kohti hiilineutraaliutta

Wärtsilä-konserni on avannut uuden teknologiakeskuksen, Sustainable Technology Hubin (STH), Vaasassa. Uusi keskus avaa mahdollisuuksia innovaatioille ja yhteistyölle sekä vihreän teknologian, kestävien polttoaineiden ja digitaalisten ratkaisuiden kehitykselle. STH tukee näin tavoitettamme viedä merenkulku- ja energia-aloja kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. Tänään kutsuvieraille järjestetyssä juhlallisessa avajaisjuhlassa paikalla oli muun muassa elinkeinoministeri Mika Lintilä. 

”Merenkulku- ja energia-alojen siirtymä kohti hiilineutraalia aikakautta kiihtyy. Wärtsilälle uusi teknologiakeskus on samalla uuden aikakauden alku: STH on maailmanluokan tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskus, jossa kehitetään kestävillä polttoaineilla toimivia moottoreita. STH:n avulla pystymme osoittamaan, että hiilineutraali tulevaisuus on saavutettavissa hyödyntämällä jo olemassa olevaa innovatiivista teknologiaa”, Wärtsilän konsernijohtaja Håkan Agnevall kertoo.  

Wärtsilä on jo tuonut markkinoille hiilineutraaleilla polttoaineilla toimivia moottoreita. Tänä vuonna on lanseerattu W32-metanolimoottori ja ammoniakkipolttoaineella toimiva moottorikonseptimme valmistuu vuonna 2023. Vetymoottorikonseptin odotetaan valmistuvan puolestaan vuonna 2025.  

“Kuten tiedämme, Wärtsilä on maailman johtava merenkulku- ja energiamarkkinoiden innovatiivisten teknologioiden ja elinkaariratkaisujen valmistaja. Tällä investoinnilla Wärtsilä tekee historiaa Suomessa ja erityisesti Vaasan seudulla, missä yhtiö on ollut edistävänä voimana jo pitkään”, ministeri Lintilä sanoo. 

Suunnitelma uuden teknologiakeskuksen rakentamisesta, julkistettiin vuonna 2018, kokonaisinvestoinnin ollessa noin 250M€. Keskuksessa on moderni polttoainelaboratorio, monikäyttöiset moottoreiden testaustilat, sekä huippuluokan, pitkälle automatisoidut tuotantolinjat. Keskus tuo saman katon alle 1500 työntekijää, mikä lisää tuotantotehokkuutta ja vähentää logistiikan hiilijalanjälkeä. Tiloissa hyödynnetään kehittynyttä energian talteenottoa, mikä mahdollistaa rakennuksen lämmityksen omavaraisesti. Kestävien polttoaineiden kehityksen ja käyttöönoton myötä STH on kulmakivi Wärtsilän pyrkiessä hiilineutraaliuteen omissa toiminnoissaan. 

Uusien palveluratkaisujen innovointi ja kehittäminen ovat keskeinen osa STH:n toimintaa. Uusi moderni “Wärtsilä Land & Sea Academy” -koulutuskeskus, “Customer Expertise Centre” etävalvonnalle ja -tuelle ja ennakoiville kunnossapitoratkaisuille sekä uusien digitaalisten innovaatioiden kehittäminen ovat keskiössä asiakkaiden toimintojen optimoinnissa ja hiilidioksipäästöjen vähentämisessä.  

STH toimii myös ekosysteeminä globaalille yhteistyölle, jossa asiakkaat, yhteistyökumppanit ja tiedemaailma pääsevät suunnittelemaan, testaamaan ja validoimaan ideoita yhdessä. Yksi merkittävä osoitus tällaisen ekosysteemin hyödyistä on Wasalinen Aurora Botnia, yksi maailman energiatehokkaimmista ja ympäristön kannalta kestävimmistä matkustaja-aluksista. Lautta on varustettu Wärtsilän edistyneimmällä teknologialla ja huoltoratkaisuilla ja se toimii kelluvana testilaboratoriona myös Wärtsilän tulevaisuuden innovaatioille.

Kuva © Wärtsilä Oyj. 

Lue alkuperäinen tiedote täällä