Uutinen

Wärtsilä ja Grimaldi lanseeraavat uuden suodatinjärjestelmän keräämään mikromuovia merestä

wärtsilä

 

Suomenkielinen versio englanninkielisestä tiedotteesta

Teknologiayhtiö Wärtsilä ja Grimaldi Group -varustamo tuovat markkinoille uuden järjestelmän, joka suodattaa rikkipesurin merestä ottamasta pesuvedestä mikromuovit ja estää mikromuovin pääsyn takaisin meriveteen. Merivedessä oleva mikromuovi on iso globaali ympäristöhaaste.

Plastic Europe -yhdistyksen mukaan maailmassa tuotettiin 368 miljoonaa tonnia muovia vuonna 2019 ja siitä noin 3 % eli 11,4 miljoonaa tonnia päätyy lopulta mereen. Grimaldi on kehittänyt ja patentoinut järjestelmän, joka suodattaa mikromuovin avoimen kierron rikkipesurin pesuvedestä ennen kuin vesi palautetaan mereen.

Wärtsilä ja Grimaldi tuovat mikromuovin suodatusjärjestelmän yhdessä markkinoille. Mikromuovia suodattava ominaisuus tulee olemaan jatkossa integroitu osa Wärtsilän rikkipesureiden pesuveden käsittelyjärjestelmää.

Uusi järjestelmä vaatii hyvin vähän muutoksia laivalla ja se käyttää avoimen kierron rikkipesurin ominaisuuksia puhdistamaan merivettä jokaisella matkalla. Nykyisin 10 MW moottorin rikkipesuri käsittelee tunnissa noin 450 m3 vettä, jonka mukana saattaa tulla suuriakin määriä mikromuovia. Ensimmäisten testien mukaan mikromuovin suodatusjärjestelmä ottaa tehokkaasti talteen alle 10 µm hiukkasia ja merivedestä kerätty mikromuovipitoisuus tilavuuden mukaan oli noin 76 hiukkasta/m3.

Mikromuovin suodatinjärjestelmän lisääminen Wärtsilän tuotevalikoimaan vahvistaa yhtiön sitoutumista pakokaasujen puhdistusjärjestelmien käyttöön osana ympäristöteknologian innovaatioitaan.

”Mikromuovijätteen vähentäminen maailman meristä on tärkeä haaste ja olemme iloisia voidessamme tarjota merenkulkualalle ratkaisun. Idea tähän innovatiiviseen teknologiaan lähti havainnosta, että avoimen kierron rikkipesurit imevät merivettä puhdistaessaan rikkipäästöjä ja samalla ne voivat kerätä mikromuovia meristä osana tavallista toimintaansa”, sanoi Emanuele Grimaldi, Grimaldi Groupin toimitusjohtaja. ”Olemme jo testanneet järjestelmää Civitavecchian ja Barcelonan väliä liikennöivällä aluksellamme. Tulokset ovat lupaavia, 64.680 mikromuovihiukkasta kerättiin yhden ainoan matkan aikana näiden kahden sataman välillä. Olemme iloisia, että Wärtsilä myös tunnistaa tämän ratkaisun potentiaalin ja jatkamme yhdessä työtä merten mikromuoviongelman ratkaisemiseksi.”

Tamara de Gruyter, Wärtsilä Marine Systems -liiketoimintayksikön johtaja: ”On hienoa jatkaa pitkää yhteistyötämme Grimaldin kanssa lanseeraamalla tämä innovaatio. Mikromuovi on mittava ympäristöhaaste ja yhdessä Grimaldin kanssa pyrimme löytämään ratkaisun merten mikromuoviongelmaan. Ennen kaikkea tämä uusi suodatinjärjestelmä osoittaa, että rikkipesurit voivat ratkaista monenlaisia ympäristöhaasteita.”

Wärtsilän Exhaust Treatment -yksikkö tarjoaa mm. integroituja rikkipesuriratkaisuja kaikentyyppisille aluksille, joko avoimella kierrolla, suljetulla kierrolla tai hybridimalleina.

Kuvateksti: Wärtsilä ja Grimaldi pyrkivät löytämään ratkaisun merten mikromuoviongelmaan rikkipesuriteknologian avulla ©Wärtsilä

Lue alkuperäinen tiedote täällä