Anu
Blogi

Kaipaatko konkretiaa kehitysmatkalla hiilineutraaliin laivaan?

Anu Peippo, Chief Experience Officer, VTT SenseWay

Olimme taannoin eteläeurooppalaisen telakan kanssa keskusteluissa. Heitä kiinnosti löytää kameraton ratkaisu, jolla voisi parantaa turvallisuutta hätätilanteissa indikoimalla onko hytissä ihmisiä. Ratkaisuehdotus löytyi. Ymmärsimme myös, että samaan ajatukseen perustuva tuote voi auttaa asiakkaitamme pääsemään tavoitteisiinsa päästövähennyksien osalta.

Toiseksi suurin energiasyöppö
 
Risteilyalusten polttoaineenkulutuksesta reilu kolmasosa menee hotellipuolen energiatarpeen tuotantoon. Tämä tekee siitä toiseksi suurimman kuluttajan heti propulsion jälkeen. Laivan ollessa laiturissa hotellipuolen järjestelmät nousevat suurimmaksi kuluttajaksi. Samat lainalaisuudet pätevät jahtipuolella. Risteilyaluksiin verrattuna jahdit viettävät normaalioloissa laiturissa huomattavasti enemmän aikaa. Potentiaalia hotellipuolen järjestelmien optimoinnissa on siis paljon, mutta keinot ovat olleet vähissä.  

Digivihreää - konkreettisesti

Olemme kehittäneet tuotteen, jonka tuottamalla tiedolla voidaan vaikuttaa laivan hotellipuolen energiankulutukseen. Älykäs sensori antaa luotettavan tiedon siitä, onko sen vaikutusalueella ihmisiä. Sensorin tuottaman tiedon avulla voidaan järjestelmäoptimoinnin lisäksi luoda reaaliaikaista tilannekuvaa sisätiloista. Tieto voi olla tärkeää esimerkiksi kriittisissä tilanteissa, kun halutaan saada tilannekuva ihmisten sijainnista. Toisaalta tietoa voidaan hyödyntää myös ihmisvirtojen optimoinnissa ja luoda matkustajille parempi asiakaskokemus. Tuotetta voidaan päivittää matkan varrella palvelemaan myös uusia käyttötapauksia. Loppuasiakas saa käyttöönsä arvokasta tietoa matkustajien käyttäytymisestä, jota voidaan käyttää uusien palveluiden luomiseen ja tuotteen jatkokehitykseen. 

sensori

Älykäs sensori antaa tietoa monien eri järjestelmien optimointiin.

Plug and play
 
Tuote on tulitikkuaskin kokoinen. Se on helposti integroitavissa laivan sisustukseen ja eri automaatiojärjestelmiin. Vertailuna aiemmin käytettyihin ratkaisuihin älykäs sensorimme pystyy hoitamaan monta eri tehtävää hyttiin liittyvässä automatiikassa. Vihreys ei tule siis pelkästään siitä, että pystymme tilakohtaisen optimoinnin avulla vaikuttamaan energiankulutukseen, vaan myös siitä, että yksi pieni sensori taipuu moneen asiaan ja sen kautta pystytään ruokkimaan useita eri järjestelmiä turvallisuudesta talousosastoon ja valoista people flow’hun. Bonuksena tuotteen olemassaolosta täysin tietämätön matkustaja saa paremman asiakaskokemuksen.
 
Sinustako energiatehokkuuden parantaja?
 
Kutsumme sinut mukaamme keksimään lisää käyttökohteita älykkäälle sensorille. Voisimmeko optimoida yrityksesi tuottamia järjestelmiä tarjoamalla tietoa, joka on aiemmin puuttunut? Tarjoamme potentiaalisille kumppaneille mahdollisuutta testikäyttöön heti vuoden 2022 alussa.
 
Tarvitsemme vain rajapintaspeksin ja pääset mukaan ratsastamaan digivihreän rintaman kärkijoukoissa.
 
Business Finland on mukana rahoittamassa projektia.

VTT SenseWay auttaa asiakkaitaan pääsemään tavoitteisiin digivihreitä ja älykkäitä ratkaisuja hyödyntäen. 

Lisätietoja

Anu Peippo 
Chief Experience Officer
anu.peippo(a)vttsenseway.com 
VTT SenseWay

Kirjoitus on osa kestävän kehityksen blogisarjaamme. Tutustu myös blogisarjan aiempaan julkaisuun tästä linkistä.