promeco
Blogi

Vastuullisuustyötä kierrätysjärjestelmää uudistaen

Kiia-Kaisla Kilponen, Kesäharjoittelija, Promeco Oy
Ympäristötekniikan opiskelija, LUT-yliopisto

Promeco Groupin Kankaanpään Pansian tehdas valmistaa suurimman osan sähkömekaanisista järjestelmätuotteistaan ja palveluistaan meriteollisuuden käyttöön. Elokuussa 2021 liikennöintinsä aloittaneessa maailman ympäristöystävällisimmässä matkustaja-aluksessa -- Wasalinen Aurora Botniassa – on modernisoitu sähköjärjestelmä, jonka Promeco on suunnitellut ja toteuttanut yhdessä asiakkaidensa WE Techin ja ABB:n kanssa. Lisäksi Promeco valmistaa muun muassa meriteollisuudessa käytettävien moottoreiden eristeratkaisuja. Promecon panostus vastuulliseen ympäristötyöhön tukee myös useiden meriteollisuudessa toimivien suuryritysten vastuullisuuden kehitystä – olemmehan osana lukuisien merillä liikkuvien alusten tuotantoketjuja.

Tänä vuonna Promeco julkaisi ensimmäisen julkisen vastuullisuusraporttinsa. Promeco on vuosien ajan tehnyt vastuullisuustyötä, ja nyt raportin avulla sitä haluttiin tuoda laajemmin esille. Raportti kertoo jo tehdyistä toimenpiteistä, ja samalla raportin kokoaminen auttoi meitä pohtimaan tapoja toimintojemme parantamiseksi. Raporttimme on herättänyt kiinnostusta kohdeyleisössä ja olemme saaneet siitä mukavasti palautetta. Ensi vuoden raportin ideointi on jo alkanut. 

Tämän vuoden yksi isoimmista tavoitteista vastuullisuuden ja ympäristön kannalta on parantaa kierrätysastetta ja vähentää sekajätteen määrää. Kankaanpään tehtaillamme tehtiin kesän aikana kokonaisvaltainen kierrätysjärjestelmän muutos, jolla parannetaan erityisesti muovin kierrätystä. Muovin käyttöön ja käsittelyyn on viime aikoina kiinnitetty paljon huomiota kaikilla tahoilla. Muovia kerätään Promecolla nyt entisen yhden astian sijaan jopa viiteen eri astiaan. Näin saadaan muovi helpommin uusiokäyttöön, eikä se joudu turhaan poltettavaksi. Muovin käyttöä vähennettiin myös vaihtamalla vuosittain käytetyt 48 tuhatta muovista kahvilusikkaa puisiin. Sekajätteen määrän vähentäminen vaikuttaa myös jätehuoltomaksuihin.

Uuden järjestelmän käyttöönoton yhteydessä järjestimme työntekijöille motivoivia koulutustilaisuuksia, joissa painotettiin muutoksesta saatavia hyötyjä. Moni olikin innoissaan mahdollisuudesta ympäristöystävällisempään työntekoon. Kierrätystietoisuus työpaikalla voi lisätä lajitteluintoa ja ympäristötekoja myös kotona. Kierrätysohjeet räätälöitiin kullekin yksikölle niin, että kierrätys olisi mahdollisimman helppoa.  Tehtaillamme Kankaanpäässä työskentelee noin 350 työntekijää ja heitä on myös useista eri maista, joten järjestimme koulutuksia suomen lisäksi englanniksi ja osittain puolaksi. 

Uskon, että erityisesti teollisuuden alalla on mahdollista vaikuttaa suuriin asioihin suhteellisen pienellä vaivalla. Kun jokainen näkee hieman vaivaa ja kierrättää oikein, voidaan yrityksen tasolla huomata jo isoja muutoksia. 

Lisätietoja:
Heidi Hakala
Laatu- ja turvallisuusjohtaja
heidi.hakala(a)promeco.fi
www.promeco.fi

Lue lisää: Promeco Group Sustainability Report

Kirjoitus on osa uutta kestävän kehityksen blogisarjaamme. Tutustu myös blogisarjan aiempaan julkaisuun tästä linkistä