korona
Uutinen

Koronan vaikutukset meriteollisuuteen

Pe, 03.04.2020 - 11:42

Koronavirus vaikuttaa laaja-alaisesti maailmantalouteen. Merikuljetusten ja risteilyjen määrän vähentymisen, sitä kautta asiakkaidemme tilanteen sekä rajojen sulkeutumisen myötä tilanne vaikuttaa myös meriteollisuuteen. Koronaviruksen ensimmäisiä suoria vaikutuksia ovat investointipäätösten siirtyminen ja uusien kauppojen vähentyminen tilanteen johdosta. Olemassa olevaa tilauskantaa toteutetaan kuitenkin edelleen suunnitelmien mukaan, peruutuksia ei ole tähän mennessä tapahtunut. Matkustusrajoitukset asettavat kuitenkin haasteita työvoiman liikkumiselle. Tämä vaikeuttaa toimituksia ja niiden käyttöönottoa sekä ulkomaille että myös ulkomailta Suomeen. Toimitusketjut ovat olleet koetuksella ja materiaalitoimituksissa on viiveitä.  

Suomen meriteollisuuden toiminta jatkuu tällä hetkellä jonkun verran alentuneella volyymillä koronakriisin aiheuttamien työvoiman ja materiaalien liikkuvuusongelmien takia. Euroopan telakoiden haasteet ja toiminnan keskeytykset heijastuvat myös suomalaisiin toimittajiin.

Alan näkemys on, että aikatauluja voidaan joutua siirtämään eteenpäin, ainakaan vielä ei ole viitteitä muista toimenpiteistä.

Suomen hallitus on rajoittanut liikkumista Uudellemaalle 28. maaliskuuta alkaen. Maakuntaa koskevat liikkumisrajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta 2020 saakka. Tavaraliikenteen kulkua ei uusien rajoitustenkaan aikana estetä. Rajoitukset eivät myöskään koske Uudenmaan sisäistä liikkumista. Lue Teknologiateollisuuden antama ohjeistus työvoiman liikkumisesta täällä.

Työ- ja elinkeinoministeriö on koonnut ohjeistuksen, miten eri kokoisten yritysten tulee toimia koronavirustilanteessa. Voit tutustua ohjeistukseen täällä.

Tilanne muuttuu jatkuvasti. Meriteollisuus ry seuraa tilannetta tällä päivittyvällä sivulla.

 

Lue myös: